Kérdések kenyérsütő gépekhez
2017 július 5. | Szerző: nokalk |
- A kenyér a sütés után leragad a tartályban
- Hogyan akadályozható meg a lyukak keletkezése (dagasztó kampók miatt) a kenyérben? Belisztezett újjakkal kiveheti a dagasztó kampókat, mielőtt a tészta legutoljára megkel. A display-nek ilyenkor még programtól függően kb. 1:30 óra teljes lefutási időt kell jeleznie.
- A tészta kelés közben túlfolyik a sütőformán
- Csökkentse a lisztmennyiséget és egyenlítse ki ezt a többi adalékkal. A kész kenyérnek a korábbihoz hasonlóan nagy lesz a térfogata.
- Adjon a liszthez 1 evőkanál felmelegített, folyékony margarint!
- A kenyér megkel, de sütés közben összeesik.
- Ha a kenyér közepén egy “V”-alakú lyuk keletkezik, a lisztből hiányzik a sikér, ami azon múlik, hogy a gabona túl kevés fehérjét tartalmaz (esős nyarak esetén fordul elő), vagy a liszt túl nedves. Segítség: A kenyértésztába 500 g liszthez adjon 1 EK búzasikért!
- Ha a kenyér tölcsérformán középre összeesik, ez azon múlik, hogy
- túl magas volt a víz hőmérséklete,
- túl sok vizet használt,
- a lisztből hiányzik a sikér.
- Mit jelentenek a lisztnél a típusszámok?
- Mi az a teljes kiőrlésű liszt?
- Mi az a sikér a lisztben?
- Milyen különböző lisztfajták vannak és hogyan használják azokat?
- A kukorica-, rizs-, burgonyaliszt különösen a sikérre érzékenyek vagy olyanok számára alkalmas, akik “felnőttkori coeliakiában” vagy “coeliakiában” szenvednek. Lásd a megfelelő recepteket a kezelési utasításunkban!
- A tönkölybúzaliszt nagyon drága, de teljesen mentes a kémiai anyagoktól, mivel a nagyon terméketlen talajon növő tönkölybúza nem vesz fel trágyázó szereket. A tönkölybúzaliszt ezért különösen az allergiában szenvedők számára alkalmas. Minden olyan receptet használni lehet, amelyben a 405-ös, 550-es vagy 1050-es liszttípus szerepel, a kezelési utasításban leírtak szerint.
- A kölesliszt különösen a többszörös allergiában szenvedők számára alkalmas. Minden olyan receptet használni lehet, amelyben a 405-ös, 550-es vagy 1050-es liszttípus szerepel, a kezelési utasításban leírtak szerint.
- A kemény (üveg-) búzából készült liszt (DURUM) állaga alapján különösen bagettek sütésére alkalmas és durumbúzadarával helyettesíthető.
- Csökkentse a cukor mennyiségét, amennyiben cukrot használt. Ebben az esetben persze a kenyér valamivel világosabb is lesz.
- Tegyen hozzá a vízhez szokványos, tisztaszeszből készített ecetet, egy kis kenyérhez 1 1/2 EK-lal, egy nagy kenyérhez 2 EK-lal.
- A vizet íróval vagy kefírrel helyettesítse, ami egyébként minden receptnél lehetséges, és a kenyér frissessége miatt javasolható is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: