A gépi kenyérsütés hozzávalói

2013 november 14. | Szerző: |

2013-11-14- 9-26-49Liszt

A kenyér fő alkotóeleme a dagasztás folyamán gluténná alakul Biztosítja a tészta megemelkedését, szerkezetének tömörségét.

  • Erős lisztet használjon. Lágy vagy sima lisztet ne használjon.
  • A liszt mennyiségét mérlegen kell kimérni.

Az erős lisztet kemény búzából őrölik, ami nek nagy a proteintartalma, s ez határozz meg a sikér-, illetve gluténtartalmat. A kelés folyamat közben felszabadult széndioxic csapdába kerül a glutén elasztikus szerke zete következtében, s kelesztéskor ez eme li fel a tésztát.

Fehér liszt

A búzaszem megőrlésével keletkezik, a korpa és búzacsíra kizárásával. A legjobb az a lisztfajta amelyiket „kenyérsütésre” jelzéssel láttak el.

  • A kenyérliszt helyettesítésére ne használjon sima vagy élesztős lisztet.

Teljes kiőrlésű liszt

A teljes búzaszem megőrléséve keletkezik, a korpát és búzacsírát is tartalmazza. Fogyasztása nagyon egészséges. Az ilyen lisztből készült kenyé alacsonyabb és sűrűbb szerkeze tű, mint a fehér lisztből készült kenyér.

Rozsliszt

A rozsszemek megőrlésével keletkezik. Több vasat, magnéziumot és káliumot tartalmaz, mint a fehér liszt, ezért nagyon fontos az emberi egészség szempontjából. Viszont a sikértartalma kevesebb, ezért a rozsliszttel készült kenyér sűrű, tömött szerkezetű. A megállapított mennyiségnél ne tegyen többet a gépbe (túlterhelheti a motort).

Tönkölybúzaliszt

Bár a tönkölybúza a búzafélék családjába tartozik, genetikailag azonban egy teljesen más faj. Annak ellenére, hogy tartalmaz glutént, a glutén-érzékeny emberek egy része meg tudja azt emészteni. (Beszélje meg orvosával.)

A kenyér lapos/kissé beesett tetejű lesz. A teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült kenyér lapos, sűrű szerkezetű lesz, összehasonlítva a teljes kiőrlésű fehér lisztből készült kenyérrel. Azt javasoljuk, hogy az egész lisztmennyiségnek több mint a fele teljes kiőrlésű fehér liszt le­gyen.

  • A tönkölybúza (Triticum spelta) alkalmas kenyérsütéshez, viszont az Einkorm liszt (Trititum monococcum: egymagvúnak is nevezik), amely nem alkalmas erre a célra. Használjon tönkölybúza lisztet  a gépi kenyérsütéshez

Víz

•   Normál csapvizet használjon.

  • Ha hideg helyiségben működteti a gépet,  langyos vi­zet alkalmazzon.
  • Ha a helyiség meleg, a  a víz legyen jéghideg.
  • A vizet mindig mérje ki a mellékelt mérőedénnyel.

Módosíthatja a kenyér megemelkedését.

  • Pontatlan adagolás esetén a kenyér veszít magasságából és zamatosságából.

 

Zsiradék

Ízletesebbé és lágyabbá teszi a kenyeret.

  • Vaj vagy margarin alkalmazását javasoljuk.

Cukor

( kristálycukor, barnacukor, méz, melasz stb.)
Táplálja az élesztőt, megédesíti és ízletesebbé teszi a kenye­ret, és hozzájárul a héj színéhez.

  • Ha mazsolát vagy más cukortartalmú gyümölcsöt tesz a tésztába, csökkentse a cukor mennyiségét.

Élesztő

A kenyér megemelkedését segíti elő.

  • Olyan száraz élesztőt használjon, amelyiknél nem kell külön előre megkeleszteni az élesztőt (a friss élesztő és az, amelyiket előre keleszteni kell, nem alkalmazható).
  • Az a jó, amelyiknek a csomagolásán az „Instant yeast” (közvetlen, azonnali) felirat látható.
  • Ha kis tasakban árult élesztőt használ, a már kinyitott tasakot azonnal zárja vissza, és tegye a hűtőszekrény­be. (A gyártó által megadott időtartamon belül használja el.)

Egyéb anyagok hozzáadásával még ízletesebbé teheti a kenyeret

Tojás: Növeli a kenyér tápértékét és szebbé teszi a színét. (A vízmennyiséget arányosan csökkenteni kell.)
A hozzáadott tojást előzőleg verje fel.

Korpa: Növeli a kenyér rosttartalmát.
• Max. 75 ml-t (5 evőkanál) tegyen hozzá.

Búzacsíra: Diós ízhatást ad a kenyérnek.
• Max. 60 ml-t (4 evőkanál) adjon hozzá.

Fűszerek: Kihangsúlyozza a kenyér ízét
• Csak kis mennyiséget (1-2 evőkanálnyit) alkalmazzon

Kenyérkeverék használata

  • Ha a keverék tartalmaz élesztőt

A keveréket tegye a kenyértartályba, és adja hozzá a vizet. (A vízmennyiséget a csomagoláson feltüntetett leírás határozza meg.)

  • 600 g — XL • 500 g — L
  • Egyes keverékeknél nem derül ki, hogy az mennyi élesztőt tartalmaz, ezért csak néhány próbálkozás és rossz eredmény után kaphatja meg az optimális ered­ményt.
  • Kenyérkeverék, az élesztő külön tasakban

Először a kimért élesztőt tegye a kenyértartályba, majd a kenyérkeveréket, végül a vizet.

A gépet a keverékben lévő liszt fajtájától függően ál­lítsa a megfelelő üzemmódba, majd indítsa el a prog­ramot.

  • Fehér liszt, barna liszt — 01 menü
  • Korpás list, sokmagvas liszt — 04 menü
  • Rozslisztes — rozs (rye) 07 menü (csak az SD-2501 típusnál)
  • Briós készítése briós-keverékből

Kapcsolódó: Kenyérsütő alkatrészek, lapátok tartályok, ékszíjak

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Legutóbbi hozzászólások

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!