Napjainkban minden háztartásban megtalálható már a mikrohullámú sütő, melynek hasznos funkciói meggyorsítják a mindennapi konyhai teendőket. Legyen szó akár bögrés sütikről, sütésről, főzésről, vagy készételek felmelegítéséről, a kis készülék gyors megoldást jelent az étkezések előtt. De valójában sokan nem is vagyunk tisztában azzal, hogy több kárt okozunk ételeinknek, mint hasznot, ha az okos konyhai gépet használjuk.
A mikrohullámok ugyanis a sejtek szintén indítanak be olyan bomlási folyamatot a melegítés során keletkező vízzel, mely során elpusztulnak mindazok az értékes vitaminok és ásványi anyagok,melyekre szüksége lenne szervezetünknek a táplálkozás kapcsán. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy gyakorlatilag csak üres kalóriát viszünk be a mikrózott ételekkel a szervezetbe, ám tulajdonképpen tápanyagéhség jelentkezik az evés ellenére is.
Kiváló példaként szolgál a mikrohullámok veszélyességére az a kísérlet, mely során mikrózott, valamint tiszta vízzel öntözték ugyanazt a fajta növényt. Már kilenc nap után látszódott, hogy a mikrohullámú készülékből kivett vízzel locsolt szobai növény elkezdett kipusztulni. További megfigyelésekből az is kiderült, hogy az egyébként rák megelőzéséért felelős értékes hatóanyagok szinte teljesen távoznak abból a brokkoliból, melyet a mikróban kívánunk elkészíteni.
Érdemesebb tehát az okos otthoni készülék helyett inkább a párolást, vagy a grillezést választani, ha zöldségekről van szó. A főzésről egyértelműen tudjuk, hogy a hőkezelés hatására elpusztulnak a vitaminok és ásványi anyagok, viszont az egyébként is népszerű paleo diétát követve nyersen fogyasztva a zöldségeket maradéktalanul hozzájuthat szervezetünk a szükséges alapanyagokhoz, melyekből aztán építkezni, és mindenekelőtt egészségesnek maradni tud. (hjb.hu)
Több kárt okozunk ételeinknek, mint hasznot a mikróval?
2013 szeptember 1. | Szerző: nokalk
Napjainkban minden háztartásban megtalálható már a mikrohullámú sütő, melynek hasznos funkciói meggyorsítják a mindennapi konyhai teendőket. Legyen szó akár bögrés sütikről, sütésről, főzésről, vagy készételek felmelegítéséről, a kis készülék gyors megoldást jelent az étkezések előtt. De valójában sokan nem is vagyunk tisztában azzal, hogy több kárt okozunk ételeinknek, mint hasznot, ha az okos konyhai gépet használjuk.
A mikrohullámok ugyanis a sejtek szintén indítanak be olyan bomlási folyamatot a melegítés során keletkező vízzel, mely során elpusztulnak mindazok az értékes vitaminok és ásványi anyagok,melyekre szüksége lenne szervezetünknek a táplálkozás kapcsán. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy gyakorlatilag csak üres kalóriát viszünk be a mikrózott ételekkel a szervezetbe, ám tulajdonképpen tápanyagéhség jelentkezik az evés ellenére is.
Kiváló példaként szolgál a mikrohullámok veszélyességére az a kísérlet, mely során mikrózott, valamint tiszta vízzel öntözték ugyanazt a fajta növényt. Már kilenc nap után látszódott, hogy a mikrohullámú készülékből kivett vízzel locsolt szobai növény elkezdett kipusztulni. További megfigyelésekből az is kiderült, hogy az egyébként rák megelőzéséért felelős értékes hatóanyagok szinte teljesen távoznak abból a brokkoliból, melyet a mikróban kívánunk elkészíteni.
Érdemesebb tehát az okos otthoni készülék helyett inkább a párolást, vagy a grillezést választani, ha zöldségekről van szó. A főzésről egyértelműen tudjuk, hogy a hőkezelés hatására elpusztulnak a vitaminok és ásványi anyagok, viszont az egyébként is népszerű paleo diétát követve nyersen fogyasztva a zöldségeket maradéktalanul hozzájuthat szervezetünk a szükséges alapanyagokhoz, melyekből aztán építkezni, és mindenekelőtt egészségesnek maradni tud. (hjb.hu)